Fläder med Rabarber

Fläder

  • Prep Time30 min
  • Tillagning3 Dagar

    Ingredienser

    • 40 nyutslagna fläderblomställningar
    • 2 liter vatten
    • 500 g rabarber
    • 3 citroner
    • 1 vaniljstång
    • 1,5 kilo strösocker
    • 3 msk citronsyra

    Tillagning

    1

    Tillagning

    1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Skär upp en vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg i kastrullen. Rör under tiden så att sockret löser sig.
    2. Skölj och strimla rabarber. Skala dem om de har grova stjälkar.
    3. Lägg rabarbern i en stor bunke eller kastrull.  Se även till att du har ett lock eller  plastfilm att täcka saften med.
    4. Rensa och skölj blomklasarna. Skaka av dem. Lägg med rabarbern.
    5. Skölj citronen i varmt vatten och skrubba den. Skär i skivor. Lägg dem med fläderblommorna och rabarbern.
    6. Tillsätt citronsyra.
    7. Häll det kokheta sockervattnet över rabarber, citron och fläder. Rör om.
    8. Låt svalna helt.
    9. Täck över saften med lock eller plastfilm. Låt saften stå att dra i tre dygn – gärna svalt och mörkt. Rör om morgon och kväll.
    10. Sila av saften i silställning . Eller gör en egen av silduk eller linnehandduk samt durkslag. Sila över saften i en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av och tryck genom så mycket saft du kan.
    11. Sterilisera flaskor och korkar. 
    12. Dags att buteljera saften. Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork. Eller frys in saften i burkar.




    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    @templatesyard